ÇOCUKLARDA SALDIRGANLIK

Saldırganlık, çocuğun genellikle kendi akranlarına ve başkalarına vurması, ısırması, tekmelemesi, eşyaları fırlatması ve tükürmesi gibi zarar vermeyi hedefleyen davranışlarda bulunmasıdır. Bu güdünün uyum ve davranış sorunu olarak ortaya çıkması ortada bir tehlike yokken kendiliğinden çocuğun bu davranışları göstermesiyle gerçekleşir. Önemli olan bu duygunun doğuştan tüm insanlarda olduğunun bilinmesi ancak kontrol altında tutulabilmesidir.

SALDIRGANLIĞIN NEDENLERİ

• Saldırgan davranışların ebeveyn tarafından ödüllendirilmesi,
  • Çocuğun yetişkinlerden katı ceza, anlayışsızlık ve yetersiz sevgi görmesi,
  • Televizyon ve kitle iletişim araçlarının olumsuz etkisi,
  • Olumsuz anne-baba tutumları

SALDIRGANLIK KONUSUNDA AİLEYE ÖNERİLER

• Çocuğa saldırganlık modeli olmayın.
  • Saldırgan davranışlara tolerans göstermeyin.
  • Saldırgan davranışları kesinlikle dayakla cezalandırmayın.
  • Çocuk gergin ve sinirliyken onunla tartışmayın, sakinleşmesini bekleyin, daha sonra davranışı ile ilgili konuşun.
  • Çocuğunuzun sosyal olgunluğuna uygun çeşitli sorumluluklar verin, başarma duygusunu yaşamayı sağlayın.
  • Çocuk, saldırgan davranışlarıyla istediklerini elde edemeyeceğini görmeli ve yaşamalıdır.
  • Olumlu davranışı görüp pekiştirin, olumsuz davranışı görmezden gelin.
  • Çocuğunuzun dışarıda oynamasına izin verin. Bu onun gerilimini azaltmasına ve enerjisini boşaltmasına yardımcı olacaktır.
  • Saldırgan davranış diğer çocukların güvenliğini ciddi şekilde tehdit etmedikçe, davranışın üstünde durmayın.
  • Çocuğunuza şiddet içeren televizyon programları seyrettirmeyin.
  • Kızgınlıktan kurtulması için alternatifler bulun.